Proizvodni program

Obrt Mlin vl. Zdravko Gorički bavi se preradom pšenice i proizvodnjom domaćih zagorskih mlinaca već više od 20 godina.

Zdravstvenu ispravnost hrane potrebno je osigurati kroz cijeli hranidbeni lanac, počevši od primarne proizvodnje odnosno prerade žitarica pa sve do konzumacije hrane od strane krajnjeg korisnika prehrambenog proizvoda.

Mlin proizvodi tri vrste pšeničnog brašna, a to su: oštro Tip 400, bijelo Tip 550 i polubijelo Tip 850, kao i stočno brašno te posije. Svaki tip brašna sastoji se od više frakcija brašna i njihovim miješanjem se dobije traženi tip brašna ovisno o tome za što se koristi u daljnjoj proizvodnji. Brašno koje smo proizveli odvozimo na skladištenje u skladište na sobnoj temperaturi. Kako je proizvodnja manjeg kapaciteta od velikih industrijskih mlinova, naše je brašno cjelovitije i pri tome je kvalitetnije izmeljavanje. Što znači da brašno ima bolja svojstva prilikom obrade.

Pomoću Haccp sustava kojega primjenjujemo, moguće je postići kontinuiranu proizvodnju zdravstveno ispravnog i kvalitetnog proizvoda. Cilj je postizanje odgovarajućeg povjerenja kupca prema proizvođaču, koji na zakonit i ponovljivi način osigurava proizvode koji udovoljavaju traženim zahtjevima kupaca.
    

 

Za proizvodnju mlinaca uzimamo potrebnu količinu brašna Tip 550, te ga odvozimo u predprostor za proizvodnju mlinaca. Uzimamo brašno koje stavljamo u mješalicu gdje se priprema smjesa brašna i vode, te kad je smjesa pripremljena vadi se van iz mješalice da odleži kraće vrijeme. Nakon odležavanja tijesta, razvlačimo ga na posebnim platnenim stolovima te ih potom režemo na određenu veličinu.

Tijesto se mora malo posušiti te se nakon toga stavlja na posebne peči i peče na visokim temperaturama. Pečenje se ocjenjuje vizualno. Nakon pečenja mlinci se hlade na posebnim stalažama i potom se pakiraju u PVC vrećice.

Zagorski mlinci

Purica s mlincima tradicionalno je sastavni dio svakog blagdanskog menija, a mlinci su tako postali specijalitet zagorske kuhinje, ne samo zagorske, jer naši mlinci već godinama putuju od Zagorja do Slavonije, od Istre do Dalmacije.

Ručnim postupkom proizvodnje očuvala se kvaliteta proizvoda - mlinaca - koji su se poput kakve ljubavne zagorske priče u kojoj su...

Zagorski mlinci