O nama

Zdravko Gorički vlasnik je obrta Mlin u Jertovcu kraj Konjščine, u kojem se na tradicijski način i ručno proizvodi poznati prilog tradicionalnim jelima - zagorski mlinci.

Znak i Uvjerenje tradicionalnog i umjetničkog obrta, dobili smo upravo za proizvod "Domaći zagorski mlinci", koji se na tržištu pojavljuje u pakiranju od 500 grama.

Tradicija mlinarskog obrta u našoj obitelji proteže se unazad nekoliko generacija. U sklopu pogona u kojem se proizvode mlinci, nalazi se mlin, u kojem se proizvodi brašno za potrebe proizvodnje mlinaca, ali i za snadbijevanje ostalih proizvođača na okolnom području. U prilog tradiciji ide i činjenica da se mlinarstvom u našoj obitelji bave neprekidno već 4 generacije. U obrtu je zaposleno desetak članova šire obitelji, te se u pravom smislu riječi radi o obiteljskom obrtu.
     

 

Za proizvodnju domaćih zagorskih mlinaca u ovome se obrtu koristi pšenično brašno Tip 500 koje je dakako domaće proizvodnje. U sastavu mlinaca nalazi se brašno, voda i sol, a komisiji je demonstriran cjelokupan proces proizvodnje. Tijesto se u velikom količinama mijesi, potom ručno valja, te se na dovoljno prostranoj i ravnoj površini širi da bi se dobila što manja debljina. Zatim se režu na pravilne pravokutnike, koji se potom na posebnim grijačim pločama peku. Dok se mlinci peku i suše na pločama, istovremeno se razrezuju u oblik koji će imati u samome pakiranju. Mlinci se potom presavijaju po zadanim pukotinama kako bi se dobio željeni oblik. Kad je taj proces završen, mlinci se u velikim količinama slažu na police, kako bi se dodatno osušili. Vodi se računa u pravilnom sušenju mlinaca, kako bi rok trajnosti odgovarao proizvođačkoj specifikaciji. Na samom kraju mlinci se ručno pakiraju u prodajnu ambalažu.

Budući da se radi o proizvodnji u kojoj je svaki od djelatnika specijaliziran za određenu vrstu rada, moguće je isporučiti veliku količinu proizvoda.

Zagorski mlinci

Purica s mlincima tradicionalno je sastavni dio svakog blagdanskog menija, a mlinci su tako postali specijalitet zagorske kuhinje, ne samo zagorske, jer naši mlinci već godinama putuju od Zagorja do Slavonije, od Istre do Dalmacije.

Ručnim postupkom proizvodnje očuvala se kvaliteta proizvoda - mlinaca - koji su se poput kakve ljubavne zagorske priče u kojoj su...

Zagorski mlinci